Vuoden Kokki 2023 Johan Kurkela: Kilpailu kehittää alaa ja omaa tekemistä
Vuoden Kokin 2023 Johan Kurkelan ja Vuoden Tarjoilijan 2023 Kirsi Seppäsen seuraajat ratkeavat kaksipäiväisissä finaaleissa Helsingin Messukeskuksessa 24.–25.10.2024. HKFoods on taas tuttuun tapaan mukana tukemassa tapahtumaa.
Kokkien kisa käydään reilussa hengessä
Vuoden Kokki & Tarjoilija -semifinaalit kisattiin Viking Glorylla huhtikuussa. Tiukkojen ja yllättävien kilpailutehtävien jälkeen vuoden 2024 finaaliin selvisi kuusi kokkia ja kuusi tarjoilijaa. Uudet ravintola-alan suomenmestarit selviävät Viini & Ruoka -tapahtuman yhteydessä pidettävässä loppukilpailussa.
Vuoden Kokki 2023 -tittelin pokannut Johan Kurkela muistaa viime lokakuun voittoisan finaalin tunnelman mainiosti.
– Viime vuoden finaalista jäi totta kai todella hyvät muistot. Vaikka kokkikisoissa ollaan kilpailemassa toisia vastaan, meininki osallistujien välillä oli hyvinkin veljellinen, Kurkela toteaa viime vuoden finalisteihin viitaten.
Kilpailu vahvistaa suomalaisen ravintola-alan asemaa
Tällä hetkellä freelance-yrittäjänä toimiva Johan Kurkela pitää Vuoden Kokki -kilpailua hyvänä tapana kehittää omatoimisesti ammatillista osaamista. Hänen mukaansa on aivan eri asia tehdä töitä ravintolassa kuin kilpailutilanteessa.
– Kokin näkökulmasta kilpailut ovat yksi parhaita tapoja kehittää omaa tekemistään. Toisaalta kulttuurillisesti tällainen kisa tuo esille meidän alan tekijöiden osaamista ja samalla myös uusia, nousevia nimiä, joista ei ole aiemmin kuultu. Samalla se vahvistaa suuren yleisön mielikuvaa siitä, että meillä Suomessa tehdään hyvää ruokaa, Kurkela toteaa muistuttaen maamme lukuisista korkealaatuisista ravintoloista.
Kurkela korostaa myös esikuvien merkitystä alan tekijöiden keskuudessa. Nuorten tekijöiden mukaan saaminen on tärkeä osa kilpailua.
– Se on ollut omalla urallani tärkeää, sillä itsekin olen tutustunut Vuoden Kokki -kilpailuun ensimmäistä kertaa 2014 ollessani opiskelijana sen aikaisen Bocuse d’Or -edustajan Matti Jämsénin kisällinä. Siitä oikeastaan koko oma kipinä tekemiseen lähti.
Yleisö mukaan kannustamaan finalisteja
Kurkelan mukaan tämän vuoden finaaliin on mahdoton nimetä yhtä ennakkosuosikkia ylitse muiden. Hän painottaa aiemman kisakokemuksen merkitystä, ja sitä löytyy tänä vuonna peräti viideltä finalistilta.
– Yksittäistä nimeä en pysty sanomaan, koska mukana on niin paljon hyviä tyyppejä. Jos pitäisi veikata kolmen kärkeä, niin nostaisin esiin Simo Harrivaaran, Simon Selinin ja Kim Mustosen, mutta järjestys voi olla aivan mikä tahansa, Kurkela pohtii. – Voittoon vaaditaan tälläkin kertaa hyvän kokin ominaisuuksia, eli kylmiä hermoja ja kykyä keskittyä omaan tekemiseen. Ei kannata liikaa miettiä sitä, mitä muut kisassa tekevät.
– Toivon, että yleisö tulee paikalle Messukeskukseen mahdollisimman sankoin joukoin kuuntelemaan juontajien läppää ja kannustamaan finalisteja kovaan ääneen.
HKFoods pääsee sparraamaan huippukokkien kanssa
Osallistujien, tuomariston ja yleisön lailla Vuoden Kokki -kilpailua odotetaan myös HKFoodsilla, joka on yksi kisan pitkäaikaisimmista kumppaneista.
– Kilpailussa on jo useampana vuonna käytetty tuottamiamme raaka-aineita, kuten suomalaista porsaan kyljysriviä, naudan fileetä sekä broileria, kertoo HKFoodsin Head of Gastronomy Sami Rekola. – Yhteistyö ja kohtaamiset kokkien kanssa alkavat jo semifinaalivaiheessa. Meille on tärkeää kuulla kokkien toiveista ravintoloiden raaka-aineisiin liittyen. Kokit tuottavat arvokasta tietoa ja sparraavat meitä tuotekehityksen sekä palvelutarjoamamme kehittämiseksi.
Vuosien varrella näkyvimpiä yhteistyön tuloksia ovat HK Maakarit Chef´s Special -sarjan artesaanimakkarat, joista löytyy useampikin Vuoden Kokin kehittämä maku.
– Vuoden Kokkien tekemä reseptiikka on meillä jatkuvassa käytössä esimerkiksi asiakastilaisuuksissa, Rekola toteaa. – HKFoodsin oma kokkitiimi on myös ollut Vuoden Kokkien vetämissä koulutussessioissa.
Finaalin raaka-aineissa riittää haastetta
Tämän vuoden loppukilpailun pääraaka-aineet haastavat kokkeja erityisen korkealla tasolla. Kotimainen naudan kateenkorva sekä luuydin ovat klassisia aineksia, joiden valmistus on vaativaa.
– Tuskin maltan odottaa, että pääsemme näkemään ja kokemaan, millaisia oivalluksia Suomen parhaat kokit näistä raaka-aineista valmistavat, Rekola pohtii.
Rekola painottaa Vuoden Kokki -kisan merkitystä osana suomalaisen huippuosaamisen kehittämistä. Kilpailulla on upea historia ja se on nostanut alan arvostusta ja tuottanut esikuvia myös tuleville ammattilaisille.
– Koen, että yhteistyökumppanit ovat aidosti osa Vuoden Kokki & Tarjoilija-kilpailun ammattimaisesti toteutettua verkostoa. Palvelun ja ruuanvalmistuksen yhteispelin onnistuminen on kriittistä laadukkaan asiakaskokemuksen toteuttamiseksi, ja kilpailu näyttää koko alalle mallia myös tässä, kiteyttää Rekola.
Huippukokkien tavoin HKFoodsilla intohimo makuun ja jatkuvaan kehittämiseen näkyy jokapäiväisessä työssä. Olipa kyse raaka-aineista, resepteistä tai tuotteista, avaimet onnistumisiin piilevät jatkuvassa uudistumisessa.
Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen tarkoituksena on nostaa esille ravintola-alan huippuammattilaisia sekä lisätä alan vetovoimaisuutta. Kisa kehittää kotimaista ruoka- ja juomakulttuuria sekä toimii myös ponnahduslautana ravintola-alan ammattilaisille. Vuoden Kokki -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1995. HKFoods on ollut kilpailun yhteistyökumppanina mukana kehittämässä suomalaista ruokaosaamista ja ravintola-alan arvostusta jo vuosien ajan.