Kansallismakkara HK Sininen Lenkki®
Helsingin Kauppiaat Oy valmisti ensimmäiset lenkkimakkarat irtomyyntiin vuonna 1950. Valmistus oli pitkälti käsityötä aina 1960-luvun alkupuolelle asti.
Vuonna 1963 HK:n tuore makkaramestari Urho Hirvonen, jota pidetään HK Sinisen Lenkin isänä, otti käyttöön Naturin-kuoren. Kuori sopi kestävyytensä vuoksi hyvin teolliseen tuotantoon. Makkaran päät sidottiin käsin ja päähän kiinnitettiin tuotesinetti eli plommi, jossa oli tuotteen laatunimi. Käsin sitominen loppui, kun HK:lle hankittiin klipsikoneita eli suljinlaitteita.
Silloinen elintarvikeasetus määräsi, että makkarassa on oltava tieto sen laadusta ja valmistajasta. Koska tuotesinettiä ei enää ollut, HK ratkaisi asian painamalla tekstin ”Lenkkimakkara” sinisellä suoraan lenkin Naturin-kuoreen. Eipä aikaakaan, kun kauppiaat jo lyhensivät nimen ja tilasivat HK:lta ”Sinistä”. Tavan omaksuivat nopeasti myös kuluttajat. Menestysbrändi oli syntynyt!
Uusiutuva klassikko
Kansallismakkara HK Sinisellä on hellitelty niin makuaisteja kuin nujerrettu nälkää. Raaka-aineet ovat jonkin verran vaihdelleet ajan muutosten mukana, ja samalla rasva- ja suolaprosentteja on laskettu nykyajan terveysvaatimusten mukaisiksi - mutta mausta on aina oltu tarkkoja!
Vuonna 1991 julistettu Kansallinen lenkkipäivä on kunnianosoitus suomalaiselle makkaralle, hyvälle perusruoalle ja monipuoliselle ruoan raaka-aineelle.
Vaikka legendalla alkaa olla jo ikää mittarissa, on se pystynyt myös uusiutumaan. HK Sininen Lenkki®
-valikoimaan on tuotu uusia variantteja perinteisen rinnalle, kuten:
- HK Sininen Lenkki® Juusto - sisältää 5,5 % juustoa
- HK Sininen Lenkki® Kevyt - sisältää rasvaa vain 10 %.
Kauan maistukoon HK Sininen!