Tuttu maku, vähemmän suolaa
HK:n uuteen aromiyhdistelmään perustuva makusuola tarjoaa suolan tutun maun, mutta sitä käyttämällä tuotteessa on jopa neljänneksen vähemmän natriumia. Makusuola otetaan ensimmäisenä käyttöön HK®:n kokolihaleikkeleissä sekä Kariniemen® marinoiduissa fileetuotteissa.
Suurin osa suomalaisista saa liikaa suolaa ruokavaliostaan. HKFoodsin ravitsemusasiantuntija ja laillistettu ravitsemusterapeutti Soile Käkönen toteaa, että suolan vähentämisen haaste on kautta aikain liittynyt makuun – vähempisuolaisen ruuan pelätään olevan mautonta.
– Mineraalisuoloja käytettäessä tuotteen maku harvoin pysyy samana. Mineraalisuoloilla on usein kitkerä, metallinen sivumaku. Etenkin jos niitä käytetään teollisissa prosesseissa, kaliumkloridi aiheuttaa jälkimaun, joka ei ole kovin miellyttävä.
HK:n makusuolan lupaus on ”tuttu maku, vähemmän suolaa”. Käkösen mukaan maun salaisuus on aromikombinaatio, jonka avulla jälkimakua ei synny, vaikka suolaa on vähemmän.
Yhdeksän kymmenestä saa liikaa suolaa
Käkönen muistuttaa, että tutkimusten mukaan Suomessa peräti yhdeksän kymmenestä ihmisestä saa ravinnosta liikaa suolaa, mikä lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Ongelma koskettaa siis käytännössä kaikkia. Asiasta on kuitenkin helppo olla välittämättä, koska liian suolan vaikutuksia ei huomaa omassa voinnissaan kovinkaan helposti.
HKFoodsilla terveelliset tuotteet ovat keskeinen osa vastuullisuustyötä, ja ison yrityksen tuotteilla on myös kansanterveydellistä vaikutusta.
– Tuotteitamme on kuluttajien lautasella päivittäin, jopa useita kertoja päivässä, eli jos me pystymme vähentämään suolan määrää omissa tuotteissamme, niin sillä alkaa jo olla vaikutuksia kansanterveyteen, Käkönen toteaa. – Kun se vielä tehdään niin, ettei maun kanssa tarvitse tehdä kompromisseja, niin kyseessä on ehdottomasti win-win-tilanne.
Testatusti toimiva uutuus
HK:n makusuolan testaamisesta ovat vastanneet aistinvaraisen arvioinnin ammattilaiset. Sokkotesteissä raati ei löytänyt eroa makusuolalla ja tavallisella suolalla maustettujen tuotteiden välillä.
– Lisäksi sokkotestejä on tehty asiakkaiden ja kuluttajien parissa sekä oman tuotekehityksen ammattilaisilla, eikä missään ole huomattu eroa, Käkönen kertoo.
Julkisella puolella ja ravintoloissa suolaa käytetään samaan tarkoitukseen, mutta käyttötavoissa ja tottumuksissa voi olla eroja.
– Julkisella puolella ravitsemukselliset ja terveellisyyteen liittyvät ohjenuorat ovat usein keskeisiä esimerkiksi rasvan ja suolan käytön osalta. Ravintoloissa puolestaan näitä kriteereitä ei välttämättä aina korosteta, mutta jos toivotun maun saa toteutettua vähemmällä suolalla, niin varmasti kaikille ammattilaisille makusuola-tuotteet ovat mieluisa vaihtoehto.
Hyvää makuaistille ja terveydelle
Makusuola on testattu yhdessä tuotekehityksen kanssa nimenomaan HK:n ja Kariniemen omiin tuotteisiin. Aluksi uutuus otetaan käyttöön HK:n kokolihaleikkeleissä sekä Kariniemen marinoiduissa fileetuotteissa vuodenvaihteesta alkaen. Muutamassa marinoidussa porsaanlihatuotteessa makusuola on jo käytössä. Tarkoitus on laajentaa makusuolan käyttöä sitä mukaa, kun tuotekehitystä pystytään tekemään.
– Olipa kyse ravintola-ammattilaisista tai kotikokeista, jokainen ruokaa valmistava haluaa ruoan olevan paitsi hyvän makuista, myös hyvällä omallatunnolla syötävää. Kun tällaiset kriteerit pystyy täyttämään helpoilla, tutuilla tuotteilla, niin kaikki ovat loppupeleissä tyytyväisiä, Soile Käkönen kiteyttää.