Laatuvastuu - vastuullinen sianlihan tuotantomenetelmä
Laatuvastuu-merkki kertoo, että kyseinen sianliha on peräisin maatiloilta, jotka ovat osa sertifioitua kansallista laatujärjestelmää keskittyen eläinten terveyteen ja tuotteiden turvallisuuteen. Laatuvastuu viittaa erityiseen sianlihan tuotantomenetelmään, joka ei ainoastaan täytä, vaan myös ylittää vakiintuneet lakisääteiset normit eläinten hyvinvoinnin ja lihan turvallisuuden suhteen. HKScanin sopimustilat noudattavat Laatuvastuu-järjestelmän vaatimia standardeja.
Laatuvastuu-merkki edustaa ISO9001-standardin mukaista sertifioitua laatujärjestelmää, joka perustuu eläinten säännölliseen terveyden seurantaan. Tämä tarkoittaa, että vuodessa noin neljästi tehtävät eläinlääkärintarkastukset ovat osa Sikavan ohjelmaa, johon sikatilat liittyvät allekirjoittamalla terveydenhuoltosopimuksen. Näissä tarkastuksissa, jotka kirjataan Sikava-järjestelmään, eläinlääkärit arvioivat tilojen eläinten elinolosuhteita, terveyttä ja hyvinvointia sekä tarkkailevat tilojen käytäntöjä. Porsastuotannon tiloilla tarkastuksia tehdään vähintään neljästi vuodessa keskittyen 158 havaintokohteeseen. Lihatuotannossa tarkastetaan 60 kohdetta vähintään kerran vuodessa.
Alkutuotannon turvallisuuden varmistaminen Laatuvastuu-järjestelmässä
Laatuvastuun puitteissa toteutettava Sikavan ohjelman salmonellaseuranta ylittää vakiintuneet lakisääteiset seurantavaatimukset. Laatuvastuu vaatii sikatiloilta tautien ennaltaehkäisemistä tasolla, joka on vaativampi kuin kansallisesti yleisesti noudatettu taso. Tämä tarkoittaa sitä, että seuranta kohdistuu myös sellaisiin tauteihin, jotka eivät vaadi Suomessa aktiivista torjuntaa, mutta voivat olla yleisiä muissa maissa.
Tiloilla lääkkeiden käyttö rajoittuu ainoastaan eläinlääkärin diagnosoimiin sairauksiin ja niitä sairastaviin eläimiin. Laatujärjestelmä mahdollistaa myös tilojen luokitusten aktiivisen ja reaaliaikaisen seurannan, jossa mahdollisiin poikkeamiin puututaan heti niiden ilmetessä.
Kokonaisvaltainen lähestymistapa eläinten hyvinvointiin ja tuoteturvallisuuteen
Laatuvastuu-merkin alla toimiva sianlihan tuotanto noudattaa korkeita standardeja, jotka ylittävät lakisääteiset vaatimukset eläinten hyvinvoinnin ja lihantuotannon turvallisuuden osalta. ISO9001-standardin mukaisesti sertifioitu laatujärjestelmä korostaa kokonaisvaltaista lähestymistapaa eläinten hyvinvoinnista huolehtimiseen Sikavan ohjelman avulla. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tunnustanut Laatuvastuun merkittäväksi kansalliseksi laatujärjestelmäksi antaen sille virallisen statuksen.